Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Zažívací problémy u psů – a jak je řešit

Zažívací potíže, jako je nechutenství, zvracení, průjem nebo zácpa, mohou být důsledkem banálního podráždění zažívacího traku. Může to ale být i příznak něčeho vážnějšího. V tomto článku vám poradíme, jak odhadnout vážnost situace i jak problémům předcházet.

Jak se vyvarovat zažívacím potížím

Většina zažívacích problémů je způsobena nevhodnou potravou. Krmit psa doma sestavovaným jídelníčkem z čerstvé stravy by měli jen ti, kdo mají perfektní znalosti o potřebách psího těla a čas na přípravu žrádla – ostatní by měli sáhnout po nějakém kvalitním granulovaném psím krmivu. Ne všechny granule na trhu jsou však dostatečné kvality. Volte proto výhradně kvalitní granule od renomovaných výrobců.

Jako prevence proti zažívacím potížím se doporučují zejména tato pravidla:

  • Nemixovat granulovanou stravu s čerstvou stravou (zvláště ovoce je nebezpečné míchat s granulemi).
  • Denní dávku krmiva rozdělit alespoň do dvou porcí.
  • Zkusit dohlédnout, aby pes jídlo příliš rychle nehltal.
  • Dopřát psovi po krmení cca hodinu klid.
  • Hledět na kvalitu, množství a vyváženost krmné dávky.
  • A bez vodítka venčený pes, který je schopen při procházce sežrat vše „zajímavé“, na co narazí, holt při procházkách musí nosit ochranný košík na tlamě.

A nezapomínejte, že starší psi už hůře tráví a jejich metabolismus již ztrácí efektivitu. Pro staré psy je potřeba připravovat speciální lehce stravitelné diety s nižším obsahem energie. Nebo začít nakupovat granule určené pro staré psy. Mezi chovateli jsou momentálně populární kupříkladu superprémiové granule Brit Care Senior All Breed z jehněčího masa.

Kdy jít k veterináři

Pokud zažívacích problémy byly způsobeny nevhodnou potravou, tak by potíže měly po nasazení diety postupně ustupovat. Ale pokud neustupují (a třeba se i zhoršují), je čas vyrazit k veterináři. A pokud pes intenzivně zvrací a je to doprovázeno dalšími tělesnými projevy (např. slabost, třes těla, malátnost a podobně), mohlo by se jednat o akutní otravu jedem či o polknutí cizího tělesa – a oboje vyžaduje okamžitou návštěvu zvěrolékaře. Může jít i o symptomy choroby nebo alergie.

Torze žaludku

Avšak největším strašákem chovatelů psů, co se týká zažívání, je torze žaludku. Torze žaludku nejčastěji postihují větší „širokoplecá“ plemena. Jedná se o přetočení žaludku, které se projevuje následujícími symptomy: Náhlá apatie, zvracení „naprázdno“, slinění, namáhavé dýchání, bolestivost břicha, změna barvy sliznic… Psa může zachránit pouze rychlý operační zákrok, ale i tak šance na přežití nejsou vysoké. Příčiny torze žaludku nebyly doposud uspokojivě vysvětleny – veterináři ale jako prevenci doporučují dodržovat výše zmíněná pravidla krmení.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 9   Hlasovalo: 4 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Žádné související články.

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*