Moje Zvíře.cz
4106 uživatelů, 3429 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Gekon obrovský

Gekon obrovský je další z asijských ještěrek. Se svými 35 cm délky těžko dostojí svému „příjmení“, avšak vše vynahrazuje temperamentem. Jako většina gekonů i on je díky šikovným přísavkám na nohou velice čilým šplhounem. Je tedy vhodné spíše vyšší nežli široké terárium.

Latinský název: Gekko gecko
Anglický název: Tokay Gecko
Přirozený biotop: Jižní a jihovýchodní Asie
Minimální rozměry terária: 50×50×50 cm (pár), resp. 50×50×70 cm (větší skupina)

Jeden z mnoha druhů gekonů – avšak jeden z nejrozšířenějších mezi chovateli – v hojnosti obývá značné území jižní a jihovýchodní Asie bez větších nároků na konkrétní biotop. Dokážou se třeba i mačkat v jednom slumu s lidmi a nepohrdnou ani velkými indickými aglomeracemi. Podle některých kultur je prezence takového plaza v příbytku dokonce šťastným znamením.

Zabarvení skvrnité kůže těchto ještěrů se chytře mění podle prostředí, z něhož vzešli. Jeho rozšíření se do značné míry kryje s taktéž populární, leč poněkud hůře chovatelnou agamou kočinčínskou, která je v porovnání s gekonem obrovským spíše lokálním zvířetem.

Podle gekonovy nenáročnosti na prostředí vypadá výsledné terárium, kde si můžete v rámci zdravého rozumu dovolit téměř vše od vodních ploch po kamení, rostliny (nepočítejte však, že vám z nich následkem řádění celé skupiny gekonů něco zbude) a větve či rovnou dřevo. Oblíbené je tradiční kamenné pozadí. Nejaktivnější pravděpodobně bude v podvečer a v noci.

Teplota vaší skleněné pasti by se měla pohybovat mezi 20°C až 40°C. Vlhkost vzduchu není radno pouštět pod 50%.

Jak bývá u ještěrů smutným zvykem, lze i v případě gekona obrovského jen obtížně rozeznat samce od samičky. Což je při faktu, že jsou dva samci schopni se na jednom smetišti bez slitování zabít, malý ekonomický i citový problém. Ač spíše malincí, mají tito tvorečci opravdu „velké srdce“ a dokážou se do prstu zahryznout opravdu na dlouho a bolestivě a pustí, teprve až považují narušitele prostoru za dostatečně potrestaného. Vyjma tyto a podobné samčí vrtochy však jde o další relativně snadno chovatelný a přizpůsobivý exemplář vhodný třeba pro úplné teraristické začátečníky.

Zejména samičky jsou schopny vydávat velice zajímavé zvuky, znějící jako „ge-ko“. Samy jsou přitom s největší pravděpodobností němé.

Tohoto univerzálního šupináče si lze pořídit od 500 Kč, čímž určitě nespadá mezi nejlevnější ještěry.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 2 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

18. 11. 2009 Gekon zední (autor: Redakce)

Komentáře ke článku

 17. 11. 2009 19:36 od Spiritgirl
Spiritgirl

jen by mne zajímalo,proč je u gekona obrovského obrázek gekončíka nočního? :p

 25. 11. 2009 15:52 od Adushka
Adushka

tak to taky newim *2*

 25. 11. 2009 15:52 od Adushka
Adushka

;)

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*