Moje Zvíře.cz
4106 uživatelů, 3429 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

První ryby v mořském akváriu - I. část

Pokud začínáte s akváriem se slanou vodou, poradíme vám, jaké ryby jsou nejlepší. Tito jedinci jsou odolní a nenáchylní k nemocem. Prosím nepleťte si odolný s nesmrtelným! Neznamená to, že vydrží v měsíc neměněné vodě bez filtrů jen tak na kamenech bez potravy. Také dbejte na to, aby se nedostali do společné nádrže například perutýni se sapíny, mohlo by se stát, že tyto malé rybky již nikdy neuvidíte a Perutýna nemusíte krmit pár dní. Některé druhy, jenž byste si pro začátek mohli pořídit, nyní rozbereme.

Komorník běloocasý

Jedna z nejodolnějších a pro svoje zabarvení také nejžádanějších ryb dosahuje velikosti 10ti centimetrů a věku zhruba 4 roky. Pro tohoto krasavce potřebujete minimálně třistalitrovou nádrž, do takové je dobré umístit pouze jednoho jedince, protože bývají v dospělosti teritoriální. Ve větší nádrži s dostatkem skrýší si jich můžete pořídit více. Tento všežravec klade jikry většinou na kameny, které hlídá sameček - při tom velmi agresivní. Rozmnožování však v akváriu probíhá málokdy, potřebují prostor a hlavně klid. Dalšími zástupci komorníků jsou černoocasý, či třískvrnný.

Sapínek modrý

Tato nádherná ryba přezdívaná "modrý ďábel" je také nenáročná. Pokud si chcete pořídit větší hejno, mělo by obsahovat jen jednoho samce a zbytek samic. Mužská část tohoto druhu bývá ke svým sokům velice agresivní a pokud je umístěn v menším akváriu, napadá i jiné ryby. Dorůstají do osmi centimetrů a dožívají se čtyř let, jsou všežravci. Rozmnožování má stejné parametry jako u Komorníka běloocasého. Pokud je Sapínek modrý ve stresu, mění se jeho barva na šedou až černou, jakmile situace pomine, vrací se zpět ke svému modrému zabarvení. K této čeledi patří například Sapínek zlatoocasý nebo žlutomodrý.

Hlavačka císařská

Tímto jménem pokřtili krásnou rybu, jenž je ideální pro začátečníky. V dospělosti mívá až 12 cm, délka života je 3-5 let. Opět je nejlepší hejno s jedním samcem, ale k ostatním obyvatelům nádrže se chovají slušně. Samec bývá barevnější než samice, v době páření toto platí několikanásobně. Jikry kladou na kameny, rostliny či kořeny. Problémem při jejich rozmnožování je velikost plůdků, ty patří mezi nejmenší vůbec, proto je jejich krmení velice nesnadné. Větší rybky jsou všežravci, někdy je vhodné dokrmovat například salátem či špenátem. Další Hlavačky jsou skvrnitá, pastelová či mozaiková.

Příště budeme pokračovat ve výčtu rybiček pro začínající akvaristy se slanou vodou.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 0   Hlasovalo: 0 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*