Moje Zvíře.cz
4062 uživatelů, 3418 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Medvěd - chlupatý hráč pokeru

Ano, čtete dobře! Jelikož tyto největší suchozemské šelmy postrádají obličejovou mimiku, ve hře o žetony by byli jedineční. Jenže nesmíme zapomínat na to, že jde přece jen o masožravce, alespoň ve většině případů. Takže by se nám zřejmě nelíbilo, kdyby nás rozzuřený spoluhráč po prohře jednoduše sežral. Výjimku tvoří Panda velká, která je výhradně býložravec. Ostatní druhy medvědů se do jisté míry živí i rostlinami, kořínky a bobulemi. Z masa josu to směsi a také ryby či hmyz. Pouze Medvěd lední nemá přístup k jakékoliv vegetaci, proto konzumuje jen maso. Nyní se zaměříme na jednotlivé známější druhy a něco si o nich napíšeme.

Medvěd hnědý

Jde o největší evropskou šelmu, ale je v podstatě rozšířený po celém světě. Má několik poddruhů, z nichž nejmenší je syrský a největší kodiak (dorůstá přes 3 metry). Medvěd hnědý se vyznačuje velkou kulatou hlavou, mohutnými končetinami zakončenými až 15 cm dlouhými drápy a dlouhou srstí, jejíž zabarvení se pohybuje od plavé až po černou, někdy mají až prošedivělý vzhled následkem bílého nebo stříbřitého nádechu srsti. Potravou je mu především rostlinná složka, jenž činí až 90% jeho jídelníčku. Ten se skládá z lesních plodů, hub, kořenů a některých zemědělských plodin, toto doplňují hmyzem, rybami a malými až středně velkými savci. Také často krade včelám jejich med - od toho název medvěd (medjed).

Mláďata se rodí po 6. až 8. měsíci těhotenství samice v zimním spánku po takzvané utajené březosti. Pokud nemá matka dostatečnou tukovou zásobu, bývají mrtvá či umírají po porodu. Jeden vrh obyčejně obsahuje dvě medvíďata, ale píše se o rozpětí 1-4 sourozenců. Malí chlupáči se rodí slepí, bezzubí a neosrstění, matka je kojí do čtvrtého měsíce, ale opouští je po dvou až čtyřech letech.

Jé! Podívej se - méďa!

Pokud jde o setkání člověka s medvědem, bývají značně přehnané historky o jejich krvežíznivosti. Jistě, sáhnete-li mu na jeho oběd, či se připletete pod nohy medvědici, jenž má pocit, že ohrožujete ji a její mládě, počítejte s krvavou pomstou. Ale takto se ve své podstatě chová většina živočichů. Medvědi ale mají tu smůlu, že jsou obrovští, jejich tesáky nevyjímaje. Ach ano, ještě si dejte pozor na samce v období páření nebo poraněná zvířata. Zkráceně řečeno: Vyhněte se všem medvědům, vyjma těch v zoologických zahradách, kteří jsou střeženi kovovou mříží nebo hlubokým příkopem. I když nedávno jedna návštěvnice přišla kvůli vlastní zvědavosti o prsty, strčivše je do klece k chlupáči, jehož díky roztomilému výrazu ve tváři považovala za ochočeného. Zřejmě již ze školy zapomněla, že medvědi neovládají své mimické svaly.

V dalším pokračování si podrobně rozebereme poddruhy medvěda hnědého.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 1   Hlasovalo: 1 uživatel

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

05. 04. 2010 Medvěd lední (autor: Redakce)

Komentáře ke článku

 26. 03. 2010 21:40 od Sherryll
Sherryll

jůů medvěd :)

 28. 03. 2010 12:56 od Adushka
Adushka

Miluju medvídky :D

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*