Moje Zvíře.cz
3750 uživatelů, 3415 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Druhy exotických medvědů

Druhy exotických medvědů

Panda velká - plyšový požírač bambusu

Ještě do nedávna se vědci přeli o to, zda ji zařadit mezi medvědovité či mývalovité. Genetickými testy se potvrdilo, že Panda je skutečně medvěd. Měla také několik názvů i u nás v České republice, říkalo se jí například Panda černobílá, Medvěd bambusový, doslovný překlad z čínštiny je "medvěd-kočka" a z latiny "kočičí stopa - černá a bílá". Tento původně všežravec se proměnil v téměř bezmezného milovníka bambusu. Až na pár výjimek, které tvoří hmyz, snědený spíše nedopatřením spolu s oblíbenou poživatinou, či příležitostně nalezená vejce, houby nebo květy, nekonzumuje Panda nic jiného. Dorůstá do 1,5 metru a váží zhruba 120 kg. K jejím pěti prstům na tlapách jí přibyl ještě jeden postavený proti ostatním, takže může uchopit stonky rostlin. Samici se rodí pouze jedno mládě, zřídka bývají dvě, i tak v drtivé většině případů jedno z nich zahyne. Samotářsky žijící Panda neobývá žádná doupata, většinou si lehne tam, kde právě stojí. I když podnebí, ve kterém žije, není příliš přátelské, její hustá srst podobná kožichu medvěda ledního jí toto dovoluje. Vzhledem k extrémě nízkému počtu jedinců (odhaduje se na 1000 volně žijících kusů), je Panda velká ohrožený druh.

Panda červená - webový prohlížeč?

Údajně byl podle tohoto hbitého zvířátka pojmenován prohlížeč Mozzila Firefox dle překladu z čínského názvu do angličtiny. Stejně jako její příbuzná Panda velká má "šestý prst" na uchopení stonku bambusu. Na rozdíl od své příbuzné však není tak extrémistická, pokud se týče oblíbené rostliny. Je schopna ji nahradit ovocem či jinou květenou. Navíc si jídelníček zpestřují i masem - ptáky, hlodavci nebo larvami hmyzu. Panda červená dosahuje hmotnosti 3-4,5 kg a délky 80 až 110 cm, z toho je 30-50 cm délka ocasu, dožívá se 14ti let. Je jedním z nejvýše žijících zvířat, vyskytuje se v Himalájích v nadmořské výšce až 4000 m.n.m.

Medvěd ušatý - chodící lékárna

Chlupáče s krásnýma ušima využívá starodávné asijské léčitelství, lépe řečeno jeho žluč. Odhaduje se, že je v Číně chováno okolo deseti tisíc tohoto druhu medvěda pro odebírání žluči za plného vědomí a s velikou bolestí. Tyto farmy jsou legální. Medvěd ušatý se živí především výhonky bambusu, rostlinnou stravu doplňuje občas hmyzem, jinak je v podstatě vegetarián. Sdržuje se samotářsky především v lesích, kde šplhá po stromech. Při chůzi se pohybuje ostražitě, lidem se vyhýbá. Medvědice po páření v říjnu vrhá 1-4 mláďata, která vychovává dva roky. Dospělý jedinec měří až 180 cm a váží 150 kg. Samice bývají o 20% menší než samci. Dožívají se pětadvaceti let.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 2 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

04. 04. 2010 Včelstvo - díl druhý (autor: Redakce)

Komentáře ke článku

 03. 04. 2010 17:13 od Adushka
Adushka

Ten Medvěd Ušatý je ale chudáček.. :/

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*