Moje Zvíře.cz
3743 uživatelů, 3416 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Medvěd lední

Rozdíl mezi medvědovitými, které jsme si představili v minulých článcích a tímto druhem, je zřejmý. Nejedná se pouze o prostředí, kde tohoto velikána nalezneme, ale také o skladbu jídelníčku nebo o jeho obratnost, co se týče plavání. Podíváme se na toto zajímavé zvíře blíže a pokocháme se jeho uměním přežít v nehostinném ledovém světě. Medvěda ledního nalezneme v Grónsku, na severu Ameriky a severně v Asii. Od roku 1976 je chráněný, jeho stavy se pohybují okolo 40ti tisíc kusů.

Iglú pro potomky

Jakmile samec samici oplodní, což bývá od března do června, nastává u ní takzvaná utajená březost. Snaží se co nejvíce nabrat podkožního tuku a koncem prosince již staví pod sněhem doupě, kde většinou v lednu vrhne mláďata, obvykle bývají dvě. Stěny tohoto "iglú" se dechem medvědice zaledovatí a tak je schopná uvnitř udržet teplotu kolem osmnácti stupňů Celsia. Přesto musí medvíďata přidržovat na svém kožichu, jelikož jsou po narození holá a váží sotva jeden kilogram. V dubnu společně opouštějí brloh. Výchova končí po třech letech, kdy je matka odvrhne. Do svých obydlí se většina vrací, někdy i do těch, kde se narodili. V dospělosti měří něco málo přes 3 metry a váží do 600 kilogramů.

Čichám, čichám poživatinu

Medvěd lední má úžasný čich, kterým je schopen nalézt pod příkrovem ledu a sněhu doupě tuleňů, jenž tvoří hlavní část jeho stravy. Zabíjí je ranou do hlavy. Také například uhynulé velryby cítí na několik kilometrů. Během letních měsíců nepohrdne bobulemi, či si vyrazí na lov menších suchozemských savců. Avšak i na takového obrovského tvora číhá nebezpečí. Ani ne tak na zemi, jako pod vodou. Přirozenými predátory jsou kosatky a mroži, kteří zespodu medvědům rozpárají břicho, když na ně narazí ve vodním světě.

Dokonalost - jeho druhé jméno

Pro život na bílé ledové planině ho příroda bezpochyby vybavila na úrovni. Jeho kůže je černá, aby zachytil i malé množství tepla. Kožich má tak hustý, že je pro případné sledování termovizí nezachytitelný. Vyšplhá na téměř kolmou kru a přeskočí i čtyřmetrové jámy v ledu. Jedná se o zdatného plavce, který vyvine rychlost až 10 km/hod. Potopený pod vodou s otevřenýma očima a uzavřenými nozdrami vydrží až dvě minuty. Při hledání potravy urazí několik desítek kilometrů denně.

Na závěr několik zajímavostí

Lední medvěd nedodržuje zimní spánek. Nenapadá člověka, aby ho snědl, ale aby ho zahnal. Běží rychlostí až 40 km/hod, takže byste mu stejně neutekli. Nemá vyhraněná teritoria, jen se snaží nepotkat jiného jedince. Jeho játra jsou jedovatá, protože obsahují velké množství vitaminu A.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 0   Hlasovalo: 0 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*