Moje Zvíře.cz
4106 uživatelů, 3429 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Opička kosman - exotika u vás doma

Samozřejmě se nejedná o tu „opičku“, která bývá naší věrnou přítelkyní po proflámované noci. Máme namysli opičku opravdovou. Již na začátek musíme, však všechny potencionální chovatele upozornit, že se jedná o velmi náročnou chovatelskou starost. Chovu musíte věnovat maximum času i dostatek trpělivosti a neméně i finančních prostředků. Chovatelství exotických zvířat se musí dopředu několikrát zodpovědně uvážit. Pokud se rozhodnete pořídit se exotické zvířátko, odměnou Vám bude nejen jeho milé vzezření, ale i povaha. Jak správně chovat exotické zvíře?

Líbí se Vám opička?

Opičky jsou úžasná stvoření, ale potřebují velkou pozornost i ostražitost majitele. Přiznejme si, že nám jsou velmi podobná a možná proto je soužití s nimi trochu problematické. Nikdy nevěřte obchodníkovi, který se Vám snaží namluvit, že chov exotického zvířete je nenáročný. Opak je pravdou. Pokud se přes všechna úskalí rozhodnete chovat opičky, musíte jim zabezpečit optimální stravu, vhodné ubytování a odpovídající péči i zázemí, aby se z milých stvoření nestala agresivní, zákeřná a nešťastná zvířata.

Kosman zakrslý je ideální

Velmi dobře se dá z poloopic ochočit zástupce menších primátů kosman zakrslý. Avšak pamatujte, že kosmani nikdy nebudou tak domestikování jako například psi a kočky. Zachovají si svou přirozenost, která spočívá v instinktivním chování. I přesto je však kosman poměrně přítulný a oblíbený u svých chovatelů. Respektujte však jeho přirozené chovaní a hned na začátku stanovte hranice. Kosman je roztomilé zvíře, které se navíc v zajetí velmi dobře rozmnožuje.

Co bude potřebovat

Kosman je denní tvor, potřebuje dostatek slunečního světla. Pamatujte na to při zřízení dostatečně velké klece, která by měla být propojena s venkovním výběhem. Klec musí být prostorná asi 2x2x2m. Vlhkost musí být 70 – 80 %. Teplota je vhodná okolo 22 stupňů Celsia. Dostatečnou vlhkost docílíte zvlhčovačem. Každý den z klece odstraňte zbytky potravy i výkalů, aby jejich pelíšek zbytečně nezapáchal. Zároveň jim klec neuklízejte s přehnanou pečlivostí, jelikož si značkují svoje okolí močí. Snaží se pak přijímat více tekutin a své teritorium opět značkují. To by mohlo vést k ledvinovým potížím. Nikdy je nepouštějte volně po bytě, velká spoušť Vám za to nestojí. Jsou velmi čilé, mrštné a hravé. Hyperaktivní kosmani potřebují pro skákání a běhání několik větví. Čím víc, tím líp. Nejlepší jsou prolézačky z ovocných stromů, bez ostrých částí. Větve se umísťují jak vertikálně, tak i horizontálně. Přidejte i rozličné poličky na odpočívání. Jako podestýlka se výborně hodí rašelina, která dokáže pohltit moč a zbytky potravy, které tak neplesniví. Světlo v kleci by mělo být zachováno po 12 hodin. Nejlepší je postupné zhasínání světel jako v přírodě. Řešením bývá stmívač. K spaní se hodí budka, kterou umístíme do horní části klece. Klec opatříme topnou žárovkou, aby se pod ním mohla zvířata ohřát. Z rostlin se hodí nejlépe odolné rostliny nebo stromky. Počítejte s tím, že je kosmani budou okusovat. Pozor na jedovaté rostliny. Vzhledem k agresivitě samců, jsou pro chov lepší samičky, které nejsou tak dominantní. Pokud máte doma malé dítě, nikdy je spolu nenechávejte o samotě. Kosmani jsou velmi společenští a vyžadují pozornost. Proto je vhodné je chovat nejméně v páru. Osamocená opice není správná na chov, postupně začne trpět smutkem i zdravotními problémy.

Pochutnají si na ovoci, zelenině i švábech

Do jídelníčku kosmanů pravidelně zařazujte ovoce a zeleninu. Kosmany krmíme celkem 3x denně. Dvakrát denně ovocem, zeleninou a jednou denně hmyzem. Jedí jablka, banány, pomeranče, broskve, kiwi, třešně. Ze zeleniny preferují mrkev, rajčata, salát a papriky. Hmyz zakoupíte ve zverimexu. Nejvíce se osvědčují cvrčci nebo šváby. Dejte si pozor ať Vám kosman nenachladne, nikdy by neměl být v průvanu. Nemoci kosmanů jsou zdlouhavé a těžko se léčí. Ani koupě kosmana není levná záležitost. Ceny se pohybují v řádu desítek tisíc korun.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 2 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Žádné související články.

Komentáře ke článku

 15. 11. 2009 11:03 od Dragonisa
Dragonisa

Ta opička je hezká

 22. 11. 2009 20:35 od trinity
trinity

O tyhle opičky se starám v práci ;)

 25. 11. 2009 16:13 od Adushka
Adushka

trinity: A kde pracuješ? ZOO? :(

 25. 11. 2009 16:14 od Adushka
Adushka

a ty opičky jsou vážně moc roztomilé :D :D

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*