Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Hry se psy

Každý majitel psa ví, že štěňata si ráda hrají již od útlého věku. Hra je pro ně důležitá forma, jak získávají informace. Hned po narození jsou štěňata v pelíšku se svými sestřičkami a bratříčky a učí se tak poznávat nové věci, jako je například, že kousnutí bolí či dominantnosti ve smečce.

Hry se psyJakmile je však štěňátko odevzdáno novému majiteli, nemá si s kým hrát a od koho se učit nové věci. Učení hraje v životě psa velkou roli. Představte si situaci, kdy se malé štěně nechce podřídit velkému psovi, tím pádem může kvůli takovému nedorozumění dojít k usmrcení. Jestliže se se svým novým mazlíčkem vydáváte na procházky, seznamujte ho s pejsky, jež půjdou okolo, a nechte je, aby si spolu pohráli. Se psem byste měli chodit ven často, ale dbejte na vodítko, aby si na něj zvykl již od útlého mládí. Občas se stane, že potkáte psy, kteří neměli zřejmě dostatečnou duševní péči v mládí, a proto napadají i psy, kteří se jim podřídí.

Zájem o hru

Zájem o hru projevují psí mazlíčci zvláštním způsobem. Přední část těla sehnou k zemi, jakoby leželi, kdežto zadek je naopak vystrčený směrem nahoru. Štěňata se ráda honí, bojují či se přetahují o nějakou jejich oblíbenou hračku. Jedná se o hry, jež v mnohých situacích připomínají lov. Pes si oblíbí jistě předměty ke hraní. Avšak i ta nejkrásnější hračka jej neuspokojí, jestliže mu ji majitel nebude házet, brát či kutálet. Psi rádi pro svou hračku běží, chytají ji, přináší a dokonce trhají či s ní třesou. Při hraní preferují totiž hodně pohybu, ale nesmí se to přehánět a musíme jej nechat na chvíli vydýchat.

Zklamání

Své štěně můžete dokonce i zklamat v případě, že nebudete mít zájem o hraní. Představte si, že vám váš mazlíček přinese nadšeně gumovou kočku a ukazuje vám, že si chce hrát, ale vy jste zabraní do televize a nevěnujete mu pozornost. Pak jen lehce kopnete do gumové kočky a odvětíte: „Jen si pěkně hraj.“ Štěně bude zklamané, popadne smutně hračku a celou ji rozkouše. Jestliže tedy nemáte na svého pejska zrovna čas, brání vám v tom práce či jiná aktivita, pořiďte mu žvýkací kosti či klacíčky, jež vydrží i několik hodin pro zábavu.

Pamatujte si však, že psi, kteří nemají dostatek hraní, si svou aktivitu vybíjí jinak – začnou kousat věci či zničí zařízení bytu. Pes si hrami posiluje kondici, inteligenci a také hierarchii mezi ním a člověkem. Jestliže své štěňátko začnete již od prvního dne takto vychovávat, v dospělosti si jej snadno vycvičíte.

A co velcí psi?

Nebezpečí však hrozí při hrách s velkými psy, kdy mohou rozpoznat, že jsou silnější než vy. Začal by se nad vámi chovat dominantně, a jakmile by se mu něco nelíbilo, hrozil by kousnutím. V tomto případě je nutná krutá metoda. Musíte ho plácnout přes zadek, aby si uvědomil, kdo je tady pánem. Ne však žádné brutální bití, které by se řadilo již mezi týrání. Zbijte ho pouze rukou, aby si uvědomil, že ho bijete vy. Pes nad vámi nesmí v žádné situaci převzít nadvládu, protože by se vám to v budoucnu mohlo krutě vymstít.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 7   Hlasovalo: 5 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Žádné související články.

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*