Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Pes - výchova a důslednost

Výchova psa probíhá již ve chvíli, kdy si ho donesete domů. Štěně se musí co nejdříve naučit respektovat všechny členy rodiny, která s ním žije a se kterou je v kontaktu. Pes se musí naučit, že pánem jste vy. 

Důležitou věcí je důslednost při výchově, pokud chcete, aby váš pes dodržoval jistá pravidla. Jde například o kňučení, vynucování pozornosti štěkáním, spaní na gauči, vyměšování v bytě, okusování nábytku apod. Po tom, co psa naučíte nějakým novým pravidlům, nesmíte povolit, a to ani jedenkrát. Nechcete-li, aby váš pes chodil na gauč, nesmíte ho tam nikdy pustit, a to ani v případě, že je nemocný a vy mu chcete udělat radost. Radost samozřejmě mít bude, zapomene ale na veškerou výuku a příště nepochopí, proč na gauč znovu nesmí.

Povely

Další fází výcviku jsou povely. Pes nerozumí vašim slovům, obvykle reaguje pouze na tón vašeho hlasu, který při daném povelu máte, proto je třeba povely často opakovat a trénovat. Povely musí být krátké a výstižné. Při výuce povelů jsou důležité i pohyby vašeho těla, které pes vnímá. Nejdůležitějšími povely, které by měl každý pes zvládat, jsou: „Fuj" - pokud dělá něco, co by neměl, „Ke mně" - venčíte-li bez vodítka a pes se od vás moc vzdaluje, „K noze" - povel důležitý při chůzi na vodítku i bez, „Sedni", „Lehni", „Zůstaň!“. Respektování povelů je nezbytné pro ovladatelnost psa v každé situaci. Nejdůležitější je, aby byl pes při výuce plně soustředěný. Cviky a povely trénujte postupně podle obtížnosti, hlavně psa příliš nezatěžujte, pes si musí myslet, že je to hra. Při výuce se upevňuje i vztah mezi vámi. Nikdy necvičte s nakrmeným psem. Při výuce vám mohou pomoci zkušení kynologové, kteří vám mohou dát užitečné rady.

Důslednost

Důslednost při výchově je ze všeho nejdůležitější. Pokud je pes méně chápavý, je důležité se mu věnovat a být pečlivý, trpělivý a vytrvalý. Pokud pes neposlechne, je třeba opakovat povel do té doby, dokud neuposlechne. Pes bude stále zkoušet, jestli pravidla platí a bude se pokoušet mít nad vámi navrch.

Tresty

Psa trestejte pouze v případě, přistihnete-li ho při činu, nikdy ne až po delší době. Trestáte-li psa po delší době, pes už většinou neví, zač to je, neuvědomuje si, co provedl špatně, jelikož si svou neplechu již nepamatuje. Dosáhnete tím maximálně toho, že z vás pes bude mít strach. Pes se tak může stát agresivním nebo naopak úzkostlivým a ztratí k vám důvěru. Psovi věnujte dostatečnou péči a pozornost. Čím více pozornosti budete psovi věnovat, tím více si s ním budete rozumět.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 3 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*