Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Záchrana domácích mazlíčků

Sice už jednoho pejska mám, ale jelikož je starý, začala jsem uvažovat, kde vezmu nového. Nepotřebuji čistokrevné plemeno, nedej Bože s PP. Stačí oříšek. Jako první mě samozřejmě napadl útulek, člověk pomůže dobré věci, ale pak jsem narazila na velkou hromadu inzerátů, kde lidé nabízejí své domácí mazlíčky zdarma, nebo dokonce s krmením, klecí, finančním příspěvkem a podobně, mnohdy z důvodu stěhování, rodinných důvodů nebo úmrtí majitele. Značka: spěchá.

Tehdy jsem se zarazila a vypukl ve mě lítý vnitřní boj: ok, útulky jsou přeplněné, bylo by třeba trochu jim ulevit, ale na druhou stranu: kam se dostanou všichni ti mazlíčci "značka spěchá", když se jich nikdo neujme? No na ta uvolněná místa v útulcích, pokud budou mít štěstí. Pokud ne?

Ať si říká kdo chce co chce, moje zkušenost s pejsky z útulku je taková, že pokud není nový majitel VELMI zkušený chovatel a cvičitel, přeroste mu pejsek přes  hlavu a vznikají palcové titulky v denním tisku: "PES BRUTÁLNĚ NAPADL DÍTĚ!!!" a podobně. Není to chyba psa, neboť jak káže pravidlo správného výcviku "zvíře za to nikdy nemůže". Je to důsledek zanedbané nebo nesprávné výchovy psa. Když vidíte pejskův roztomilý žadonící kukuč v útulku, dostanete citovou bombu a všechno ve vás křičí "toho chci!", ale využijte svého pudu sebezáchovy a uvědomte si, že to nechodí jako v té reklamě, kde si přivedou z útulku čtyři pejsky a ti si u nich na zahradě vesele hrají s klacíkem a všichni prdí blahem.

Zkráta nikdy nevíte, jaký byl původní majitel člověk, nevíte, kde pes vyrůstal a jak byl (či nebyl) vychován. A v tom je ten zásadní rozdíl od "značkových" mazlíčků. Toho si berete přímo od původního majitele, nebo příbuzné osoby, a když se vyzbrojíte vhodnými otázkami, dozvíte se ledacos nejen o výcviku a povaze zvířátka, ale i o případných libostech a nelibostech a nedopadnete jako moje známá, která šílí ze svého "útulkového" psa, který, jak se ukázalo, nesnáší samotu a ze strachu z ní prokousal dveře a pokoušel se vyskočit oknem pokaždé, když opustila byt byť jen za účelem nákupu.

V žádném případě nechci nikoho odrazovat od pejska z útulku, jen bych vás chtěla poprosit, zhodnoťte nejprve své síly a možnosti a až budete v situaci "chci nového mazlíčka", a uvidíte inzerát  "Daruji koťátka, štěňátka, potkánky" a podobně, zamyslete se nad výhodami osobního setkání s majitelem a nespoléhejte na to, že je udá rodině, známým a kamarádům.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 6 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

weru

weru 14 komentářů / 1 článek Kraj: Středočeský kraj

Zvířátka majitele: Puppy, Edward Elric, Alphonse Elric, Big fish

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

10. 03. 2010 Záchrana Mourinky (autor: Tlapička)

27. 05. 2010 Záchrana koček (autor: karolinanick)

02. 12. 2009 Polepšovna mazlíčků (autor: Redakce)

01. 12. 2009 Obezita u domácích mazlíčků (autor: Redakce)

Komentáře ke článku

 16. 11. 2009 17:15 od Adushka
Adushka

moc hezký článek :)

 03. 12. 2009 14:55 od terezka a sindy
terezka a sindy

,,Ať si říká kdo chce co chce, moje zkušenost s pejsky z útulku je taková, že pokud není nový majitel VELMI zkušený chovatel a cvičitel, přeroste mu pejsek přes hlavu a vznikají palcové titulky v denním tisku: "PES BRUTÁLNĚ NAPADL DÍTĚ!!!" dovoluji si nesouhlasit,s pejsky z útulků mám jen ty nejlepší zkušenosti a odjinud už ani pejska nechci.Je pravda,že jsem narazila na opravdu nekonfliktní a celkem vychované pejsky,ale nemyslím si že je to vyjímka.....Holky Sokolov

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*