Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Jak poznáte nebezpečné krmivo pro psa na první pohled

Důvěřujete televizním reklamám na psí krmivo? I když to podle nich vypadá, že výrobcům krmiv leží na srdci především štěstí vašeho čtyřnohého miláčka, jde velké většině z nich pouze o zisk. Rozeznejte kvalitní psí krmivo od šrotu a zajistěte svému chlupatému kamarádovi dlouhý život a pevné zdraví.

1) Zásadní je kvalita vstupních surovin.

Všichni vědí, že zkažené věci se jíst nemají. Přesto se však výrobci s vidinou co největší úspory neštítí při výrobě krmiva použít nekvalitní či dokonce znehodnocené suroviny. Do krmiva klidně dají například žluklý tuk. Jak se můžete bránit? V první řadě nekupujte podezřele levné granule pro psy od neznámých značek. Pořiďte svému pejskovi krmivo osvědčených značek se známým původem. Například granule Brit Care vyrábí zavedená rodinná firma kousek od Prahy.

2) Pod výrobky živočišného původu se schová leccos.

Jakmile spatříte ve složení formulku "maso a výrobky živočišného původu (min. 4 % drůbežího masa), položte krmivo zase pěkně zpátky do regálu. Když si to totiž spočítáte, zjistíte, že v 1 kg takových granulí je pouhopouhých 40 g kuřecího masa. Zato výrobky živočišného původu, mezi které patří především kůže, kopyta, srst, peří, krev, vnitřnosti, pařáty a zobáky, tvoří jeho naprostou většinu. Takže se vám výrobce vlastně snaží prodat slisovaný odpad ze živočišné výroby. Proto kupujte vždy jen takové granule pro psy, na kterých je jasně napsané, jaké maso a vnitřnosti přesně obsahují. Spolehnout se v tomto ohledu můžete třeba na krmiva Orijen, která mají vždy do puntíku rozepsané, jakou část jakého zvířete obsahují.

3) Není konzervant jako konzervant.

Konzervanty jsou potřeba. Těm se vyhnout nedá, jinak by psí krmivo v pytli rok prostě nevydrželo. Pokud však na krmivu uvidíte pouze obecný nápis jako "Obsahuje konzervanty a antioxidanty povolené EU.", nekupujte ho. Může totiž obsahovat doslova cokoliv. Stejně tak se vyhněte granulím konzervovaným E320 (butylhydroxyanisol, zkratka BHA) a E321 (butylhydroxytoluen, zkratka BHT). U těchto látek byly pomocí výzkumů prokázány jejich karcinogenní účinky. Seriózní výrobci, jako například Acana, kterým na psech skutečně záleží, používají pro konzervaci svých granulí neškodný vitamín E. Ten se ve složení vyskytuje také pod označením tokoferol.

4) Prvotřídní krmiva ochucovadla nepotřebují.

Možná vás překvapí, kolik krmiv umělá ochucovadla či zchutňovadla obsahuje. Opět to souvisí s jejich složením. Pokud výrobce použije k výrobě nekvalitní a nevábné suroviny nebo obilí, těžko z nich udělá takové granule, po kterých se bude pes olizovat až za ušima. Ale když do nich nasypou aromata, psy ošálí a ti se po nich utlučou. Jedním z oblíbených zchutňovadel je sůl, protože psi mají slanou chuť rádi. V určitém množství je sůl pro organismus psa potřebná, ale pokud je jí moc, zvyšuje například krevní tlak. Proto se vždy dívejte, zda je sůl ve složení granulí pro psa obsažená a pokud ano, dbejte na to, aby se vyskytovala až ke konci ve výčtu surovin. Tak si pojistíte, že jí bude v krmivu minimum.

Nenabízí zverimexy ve vašem okolí kvalitní psí granule? Objednejte si je z internetových chovatelských potřeb. Pořídíte tak svému pejskovi špičkové krmivo a ještě ušetříte.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 2 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

 06. 12. 2018 10:36 od Karolina_Noviko
Karolina_Noviko

My kupujeme ověřené kvalitní granule. V létě jsme museli nechat naši fenu vykastrovat [smazáno redakcí] a poradili nám tam speciální granule, se kterými teď bude lepší, abychom ji krmili.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*