Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Jak rozmnožit vodní želvy

Máte doma vodní želvičky a chcete si je rozmnožit? Chcete, aby život pokračoval ve vašem akvateráriu i nadále? Chcete zažít ten krásný pocit po úspěšném rozmnožení vodních želv? Tak by vám k vašim úspěšným krokům mohl pomoci tento článek.

Správné podmínky

Jak rozmnožit vodní želvyKdyž se vám podaří, že máte v želvím domečku páreček, tak máte z půlky vyhráno. Tento páreček se určitě bude chtít rozmnožit ve vhodném prostředí, které jste si před zahájením chovu již uzpůsobili. Pokud želvy dobře krmíte a jejich byteček často čistíte, čili pokud se u vás cítí jako v ráji, tak by jim do rozmnožování mělo být hej. Nezapomeňte na tak důležitý vápník, který můžete přidávat do potravy formou vitamínů či sépie. Vápník je důležitý jak pro tvorbu vajíček, tak i v období březosti.

Jak poznám, že mám pár?

V mládí je většinou složité odlišit samce od samice, v dospělosti se to již poznat dá. Samec má mohutnější a delší ocas a řitní otvor je dále od konce krunýře. Ve třetím roce života je samice těžká asi 800 g až 950 g a dlouhá až 20 cm, samec je těžký až 400 g a dlouhý až 15 cm. Když si stále nejste jistí, jestli máte páreček, tak si nechte poradit od zkušenějšího chovatele, nebo zapojte pozorovací talent.

Námluvy

Změnu aktivity želv sledujte již od příchodu jarního sluníčka až do května. Samičce se její partner nemusí líbit, proto musí mít vždy možnost úniku do bezpečného místa, kde se před svým agresivním partnerem může schovat. Pro větší chuť k rozmnožování jim dáváme pestřejší nabídku krmiva, svítíme jím i dvanáct hodin denně a světlo zapínáme i vypínáme v různém čase mezi dny. Pokud jste natrefili na správný páreček – nejlepší je, pokud žili již před pářením spolu a byli na sebe zvyklí – tak je docela možné, že u vás začnou námluvy. Námluvy poznáte tak, že sameček přichází k samičce zepředu, vztahuje k ní přední pacičky a svými dlouhými drápky jí chvějícími pohyby hladí hlavičku.

Akt páření

Při páření sedí samička klidně na dně a s nataženými zadníma nohama nadzvedává svou zadní část těla. Sameček ji obeplouvá, přibližuje se k ní zezadu, přičichává k okolí a k samiččině ocásku a šplhá na její hřbetní štít. Pokud želvy dobře pozorujete, tak si tohoto aktu můžete všimnout, protože se opakuje po několik dní. Jakmile sameček nalezne správnou pozici, tak zahajují samotné páření, které trvá asi deset až patnáct minut. V těchto okamžicích jim dopřejte chvíli intimní rozkoše v soukromí. Páření však nemusí probíhat každým rokem, protože některé druhy samiček jsou schopné si udržet semeno ve svém těle až po dobu čtyř let.

A když je březí

Březí želvička se pozná tak, že tráví spousty času na souši, kde se sluní a odpočívá. Také projevuje snížený zájem o jídlo.

Bude snášet snášení?

Samička se před snášením bude chovat trochu neklidně. Natropí i trochu hluku, neurvale plave a cáká se ve vodě. Pokud páření v minulosti přehlédneme, tak bychom si měli všimnout hrabání samičky zadními i předními nožkami. Toto chování by nám mělo naznačit, že se bude snažit naklást vajíčka.

Porodnice jak má být

Hnízdo, kde bude samička klást vajíčka, bychom měli předem připravit. V akvateráriu bychom měli mít celoročně umístěnou bedýnku s dvaceticentimetrovou vrstvou písku. Tato bedýnka musí být prostorná pro snadné hrabání a otáčení želvičky. Bedýnku prohříváme žárovkou, aby měla správnou teplotu. Želvu necháváme v období kladení v klidu. Samička snáší vajíčka ve více dnech. Jestli samička opravdu vajíčka snesla, poznáme bez vyrušování tak, že povrch hnízda pokryjeme rašelinou. Po nakladení budou vrstvy rašeliny a písku promíchané. Po nakladení vajíček se zase zklidní a zvýší se jí chuť k jídlu. Na vajíčkách želvička nesedí.

A dál?

Pokud jste dospěli do fáze nakladení vajíček, tak máte tu lehčí část za sebou. Nyní se budete muset postarat o vajíčka, aby se z nich vyvinuly krásné, zdravé a silné želvičky, které budou odměnou vaší práce.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 9   Hlasovalo: 3 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

 29. 08. 2010 14:21 od parasaurolof
parasaurolof

Super článek.Už jsem se konečně dozvěděla,proč moje jedna želva nežrala,furt se vyhřívala a odpočívala a proč taky furt hrabala.Čekala mladé,ale bohužel jsem žádná vajíčka nenašla,protže to akvárko furt čistíme a mamka mláďata nechce. Má prej plný zuby už těch dvou želv :,(

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*