Moje Zvíře.cz
4106 uživatelů, 3429 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Jak se postarat o vajíčka vodních želv

V minulém díle jsme si řekli, co máme udělat, aby nám želvička vajíčka nakladla. Tím nám však naše cesta za novými želvami nekončí, ale začíná. Cesta je to sice ještě dlouhá, ale zato zábavná.

Co vědět o snůšce?

Jak se postarat o vajíčka vodních želvSnůška vajec se liší podle druhu vodní želvy. Samička může mít během roku až pět snůšek vajec. Počet vajec v jedné snůšce se pohybuje od 3 do 20, takže máme o zábavu postaráno. Hloubka jamky se liší podle velikosti samiček od 9 cm do 13 cm.

Jaké pohlaví chcete mít?

Pohlaví želviček lze jednoduše určit. Chcete mít samečka, nebo samičku? Pokud se líhnou želví vejce při teplotě nad 29oC, tak se z nich líhnou převážně samičky, pod 28oC jsou to pak samečci.

Je vajíčko oplozené?

Pokud se chceme přesvědčit, zda je vajíčko doopravdy oplozené, tak ho můžeme opatrně prosvítit proti světelnému zdroji. Když uvidíme zárodečný terčík, tak je oplozené. Neoplozená vajíčka poznáme tak, že zšednou, a také mohou sama puknout vlivem nahromaděných plynů.

Líhnutí je k životu donutí!

Želví vajíčka nejsou příliš náchylná na kolísání teploty a vlhkosti, proto může s líhnutím želvích vajíček začínat i chovatel začátečník. Želvička na vajíčkách nijak nesedí, proto je nebude ani postrádat. Musíme tak vajíčka opatrně vyhrabat a umístit je ve stejné poloze do inkubátoru. Pozor si dejte na to, abyste je neotočili, jinak by embrya uvnitř uhynula a celá práce by nám tak vyšla nazmar. Práci si usnadníte, když ještě před přemístěním poznačíte fixem horní stranu vajíček a následně je umístíte do stejné polohy. Vajíčka i v inkubátoru nesmíte otáčet, jinak by došlo k udušení zárodku, což určitě nechcete.

Inkubátor

Do akvária naplněného vodou umístíme topné tělísko tak, aby nevyčuhovalo ven. Vyhřejeme tak vodu na 25oC až 31oC. V horní části musí být umístěný kryt, který zajišťuje dostatečnou vlhkost. Kapky nesmí kapat na vajíčka. A kam s vajíčky? Umístěte je do misky s rašelinou. Miska musí být umístěna nad vodou. Odpařenou vodu doléváme jedenkrát týdně.

Líhnutí želviček

Mláďata by se měli vylíhnout za šedesát až osmdesát dnů. Líhnutí trvá jeden až tři dny. V tento okamžik je nesmíme rušit a v žádném případě jim pomáhat loupáním vejce. Tím bychom želvičky zabili. Vylíhnuté želvičky musí mít přístup do vody v líhni.

Hurá!

Tak a máme vlastní želví mláďátka. Jak se o ně postarat se dozvíte v dalším díle.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 7   Hlasovalo: 4 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Žádné související články.

Komentáře ke článku

Žádné komentáře.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*