Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Psí a kočičí lidé

Psi a kočky jsou bezesporu nejoblíbenějšími domácími mazlíčky a i když sami nejste jejich chovatelem, pravděpodobně k jednomu či druhému zvířeti chováte větší sympatie. Je ale naše preference psů, potažmo koček, čistě náhodná nebo snad může souviset s osobností člověka? A je vždy dobré pořídit si mazlíčka jenom na základě větší oblíbenosti?

Jaký pán, takový pes

Psí a kočičí lidéPsi a kočky mají značně rozdílné vlastnosti, které buď obdivujeme, nebo se nám moc nezamlouvají. Zatímco psi jsou společenští a veselí kamarádi, kočky jsou stvoření hrdá a samostatná. Milovníci psů nedají dopustit na věrnost a bezvýhradnou lásku jejich čtyřnohých kamarádů, zastánci koček zas vyzdvihují kočičí osobnost a nezávislost. Můžeme tedy předpokládat, že si pořizujeme takové zvíře, které je nám charakterově podobné? Soužitím lidí a jejich domácích mazlíčků se začali zabývat i vědci a vznikl tak dokonce nový vědní obor antrozoologie, který zkoumá vztah mezi člověkem a zvířetem. Nedávný průzkum zaměřený právě na chovatele psů a koček nastínil, že výběr určitého zvířete o našem charakteru přeci jen může něco prozradit. Američtí odborníci na základě dotazníku zjistili, že zatímco chovatelé psů bývají většinou společenští racionální lidé, milovníci koček jsou přemýšlivý kreativní neurotici. Ne že by zrovna psi byli racionální nebo kočky neurotické, ale jinak tu jistou charakterovou spojitost najít můžeme. Nicméně samotní výzkumníci připustili, že jejich poznatky nejsou rozhodně univerzální, takže vás nemusí překvapovat, když váš introvertní kamarád malíř je letitým psím chovatelem.

Výběr mazlíčka na základě životního stylu

Lidská osobnost je složitá stejně jako ta zvířecí a asi jen stěží určíme podle charakteru, ke komu se které zvíře hodí víc. Lepším ukazatelem nám může být náš životní styl. Pokud je někdo aktivní jedinec, který doma neposedí, spíše ocení za společníka psa, který ho bude doprovázet na toulkách. Je-li oproti tomu radši v klidu doma a dělá mu problém i vynést odpadky, hodí se pro něj více kočka, která ho nebude nutit chodit na procházky. Ale ani tento předpoklad mnohdy neplatí, jistě máte v okolí spoustu lenochů, kteří nemají problém s venčením nebo zapálených výletníků s mňoukajícím mazlíčkem.

Kdy si raději vybrat jinak

Každý sám zkrátka nejlépe ví, jaké zvíře je mu bližší a které se k němu hodí, ale ať už naše srdce hoří pro věrné psí oči nebo kočičí vrnění, je vždy nutné hledět nejen na osobní sympatie, ale především na zázemí, které jsme schopni zvířecímu kamarádovi poskytnout. I když jste zarytý psí člověk, ale v práci trávíte 12 hodin denně, nebude pes ten pravý mazlíček pro vás, jestliže nemáte nikoho, kdo se o něj v době vaší nepřítomnosti postará. Toužíte-li po kočce, ale každý víkend jezdíte na chalupu, pak počítejte s tím, že většina koček špatně snáší cestování a celý víkend sama být nemůže. Než si tedy pořídíme chlupatého kamaráda, nesmíme přemýšlet pouze nad tím, co je nejlepší pro nás, ale především, co je nejlepší pro zvíře.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 1 uživatel

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

 02. 08. 2010 20:53 od Sherryll
Sherryll

Jsem psí člověk :)

 24. 09. 2010 09:43 od simcajj
simcajj

a můžu být psí i kočičí člověk zároveň? :)

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*