Moje Zvíře.cz
4109 uživatelů, 3430 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Činčila - ideální do bytu

Lámete si hlavu marně nad tím, jaké zvířátko pořídit Vašim dětem? Bydlíte v bytě s omezeným prostorem, do kterého se nevejde už ani pejsek či kočička? Nesmutněte a pořiďte si milou činčilu. Děti miluje. Je inteligentním, přítulným, čistotným zvířátkem a bude vhodným zvířecím kamarádem pro Vaše děti školního věku. Pro menší děti se činčila kvůli svému temperamentu nedoporučuje. Chcete činčilu? Poradíme Vám, jak ji správně chovat.

S vodou se nekamarádí.

Činčila je pohodový mazlík do obýváku či dětského pokoje. Bude Vaším věrným společníkem. Od chovatelů nebo ve zverimexu si ji můžete pořídit od 900 korun. Cena se může vyšplhat až na 2000 korun. Pamatujte, že nikdy nesmí přijít do styku s vodou (kromě pití), aby si neponičila svůj krásný hebký kožíšek. Koupe se výhradně v písku. Pro koupání používají čistý bílý písek. Ten zakoupíte ve zverimexu. Písek nasypete do velké umělohmotné misky a činčila se v ní dostatečně vyřádí a vykoupe. Koupání činčily je docela zážitek, v písku se totiž otáčí jako vrtulka. S činčilou bude vždy zábava. Nejvíc aktivní jsou nad ránem a večer, za šera a v noci. Přes den jsou spíš letargické a ospalé. V noci mohou dělat v kleci i pěkný rámus.

Jaký chce pelíšek?

Činčilu chováme tradičně v kleci ze dřeva nebo pletiva. Zásadně nepoužíváme skleněné akvárium. Je v něm málo místa a činčila nemůže lézt po stěnách. Rozměry by měly být minimálně 100 x 95 x 50 cm. Dopřejte ji dostatek prostoru po skotačení. Je to čilé zvířátko, které má rádo pohyb. Nepohrdne dřevěným domečkem na spaní, který bude umístěný v kleci. Podestýlka je nejvhodnější z hoblin. Nesmí chybět napáječka na vodu. Činčila při své rozvernosti může misku s vodou rozlít a pak by neměla co pít. Důležitým doplňkovým vybavením pelíšku pro činčilu jsou různé větvě, poličky, sedátka, prolézačky a dřevěné hračky. Dopřejte ji ať si vyhraje. Činčily jsou bytová zvířátka. Nemají rády přímé slunce, horko, vlhko, vítr ani déšť. Pokud ji chcete dopřát větší výběh, pusťte ji na chvíli po místnosti, ale buďte ostražití. Činčila velmi ráda kouše kabely, podlahy a nábytek. Když ji necháte pořádně vyběhat bude nejšťastnější na světe. Její pelíšek by měl stát v klidném prostředí. Nejlépe v koutku u zdi.

Činčily rády mlsají.

Živí se suchou trávou, semeny rostlina a plody. V obchodech seženete nepřeberné množství různých směsí pro činčily. Vyzkoušejte je a uvidíte, která Vaší činčile zachutná nejvíc. Má ráda suché plody, kukuřici, sušenou mrkev nebo slunečnicová semínka. Činčila je vášnivá milovnice rozinek, kokosu, sušeného ovoce a oříšků. Suché směsi doplňujte granulemi. Seno musí být v kleci nepřetržitě kvůli dobrému trávení. V jejich jídelníčku by nemělo chybět ani čerstvé ovoce a zelenina. Zpestřete jim stravu kouskem jablíčka nebo mrkve. Činčily nemají velkou spotřebu vody. Pokud mají dostatek šťavnatého ovoce a zeleného krmení, ani moc nepijí. Přesto by neměla voda v kleci chybět. Musí být čerstvá, aby se v případě potřeby mohla činčila napít. Pokud má činčila optimální podmínky, má také dlouhý život. Dožívá se až 15, někdy i 22 let.

Jak správně vybrat činčilu.

Činčila je roztomilé zvířátko, které se člověku zalíbí na první pohled. Při koupi je důležité všimnout si čistoty klece a zkontrolovat zdravotní stav zvířátka. Činčila by měla být pěstována ve slunné a suché místnosti. Posoudit zdravotní stav je jednoduché. Stačí pozorovat určité znaky. Svůj výběr neuspěchejte. Pozorujte jak se chová zvíře v kleci a nechte si ho i vyndat. Činčily mají od přírody dán rozdílný charakter. Pro chov doma jsou vhodnější činčily klidnější, ale ne bázlivé. Ve dne většinou moc aktivity nevyvíjí, ožívají až s večerem. Proto do zverimexu nebo k chovateli přijďte až krátce před zavírací dobou nebo navečer. Prohlédněte si ji a prohmatejte ze všech stran. Jedině tak máte určitou záruku, že činčila bude v pořádku.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 5 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Komentáře ke článku

 19. 11. 2009 16:37 od Adushka
Adushka

tohle je super článek, opravdu! Už přemýšlím že si i činčilu pořídím ;) Ale mám dva dotazy: 1.)Může činčila žít i v kleci které je po morčeti? 2.)Dá se ta dřevěná klec koupit ve zverimexu? (ještě jsem ji tam nikdy neviděla) ;) díky

 05. 12. 2009 17:01 od Shosanna
Shosanna

Článek je fajn, jen bych chtěla upravit to stravování, pro činičlu je nejvhodnější seno a SPECIÁLNÍ GRANULE pro činčili, dnes je mají skoro v každém zverimexu. Ty zmiňované směsy pro činčily NEJSOU VŮBEC VHODNÉ kůli velkému podílu olejnatých semen. Doporučuji je dávat pouze příležitostně a ne na nich zakládat pravidelnou stravu činčilky. To Adushka: myslím, že jestli je ta klec aspoň trošku vyšší, tak klidně jo, činčily mají rády rozhled a taky docela skáčou, takže ocení vyšší klec a co se týče těch dřevěných tak to má většina chovatelů vlastní výroby, ale myslím, že šikovný truhlář by byl schopný jí postavit a nebo ne na to dá využít starší skříň, jen se místo předních dvířek dá pletivo. Činčily nemají moc rády průvan, takže pokud je to pletivo jen zepředu, tak to bohatě stačí. Doporučuju vyhledat na netu nějaký web zaměřený přímo na chov činčilek a tam najdeš všechny potřebné informace.

 12. 03. 2010 17:45 od 00Lucka00
00Lucka00

Moc pěkný článek :)

 21. 10. 2013 17:15 od Mchaela Pelejová
Mchaela Pelejová

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych si koupit činčilku, nemáte někdo zkušenost, jestli je lepší sameček nebo samička? :) … a jestli se snese had v činčilou v bytě. Děkuji :)

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*