Moje Zvíře.cz
4109 uživatelů, 3430 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Tarbík – tryskomyš na pérkách

Vypadá jako myš na muřích nožkách a něco takového také je. Tarbík - „Egyptský klokánek“, zpívající myška, skákající myška. Tenhle mazlíček má mnoho jmen a i když u nás není moc rozšířený, určitě stojí za pozornost.

Ušatá zpívající myška vypadá jako obyčejný hlodavec s velkou hlavou a korálkovýma očima, ale jen do té doby, než se zvedne a popoběhne. Tahle pouštní potvůrka je totiž multirychlostní tryskomyš – pod bříškem skrývá dvě tenoučké nohy delší než tělo, díky kterým dokáže vyskočit až metr do výšky, a dlouhatánský ocas se štětičkou na konci, kterým svůj „let“ kormidluje. Má také důvod – ve své domovině má co dělat, aby utekla před hady, šakaly a spoustou dalších dravců, kteří si na ni každodenně brousí zuby.

Kde se vzala?

Tarbík, Mickey Mouse pouštěAčkoli se zdá, že se nám tu ve zmenšovacím přístroji šíleného vědce zkřížila činčila s klokanem, není tomu tak. Tarbík je pouštní hlodavec a je možné ho najít v pouštních suchých klimatech Afriky i Asie. Dosahuje délky 12 až 35 centimetrů, z nichž většinu tvoří dlouhý ocas, který na rozdíl od ocasu pískomilů a osmáků není oddělovací. Tarbík má totiž jinou obrannou techniku než osmák - v případě nebezpečí zahrabe zadními nožkami a vmete nepříteli do očí ostrý písek. Pak se vzdálí až metrovými superskoky a schová se v noře. Za den dokáže při hledání potravy nebo útěku před nepřáteli uběhnout desítky kilometrů.

Mezi tarbíky chované v zajetí patří tyto druhy - maličký Tarbík pygmejský vážící jen pár gramů, Tarbík egyptský (velký asi jako křeček a často výrazně ušatý) a největší z nich, Tarbík velký.

Jako mazlíček

Tarbík je noční zvíře. K životu mu stačí málo – trocha jídla, trocha písku a akvárium dost velké, aby se při skoku nemlátil do hlavy. Tarbík totiž téměř nepije a většinu vlhkosti získává z jídla. Na rozdíl od osmáků, kterým se trochu podobá, je tarbík spíše samotářský a nepotřebuje ke spokojené existenci skupinu, i když tarbík velký (Jacullus orientalis) je poměrně sociální a soužití ve dvou a více mu nevadí. Tarbíky krmíme suchými granulemi, senem, zeleninou, ovocem... jen je třeba se vyhnout příliš tvrdým semínkům a oříškům, tahle myška má slabé čelisti.
Tarbík nekouše a dá se rychle ochočit. Dožívá se až pěti let (je znám i případ, kdy se dožil deseti let, což je spíše výjimka) a jeho pořizovací cena se pohybuje od 700 Kč do 1500 Kč za jednoho.

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 8   Hlasovalo: 5 uživatelů

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Lenka Candar Petrova

Lenka Candar Petrova 0 komentářů / 1 článek Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Související články

Žádné související články.

Komentáře ke článku

 06. 02. 2010 23:10 od Zail
Zail

chtit nejakeho hlodavce, tak asi poridim tohodle skakaciho ulicnika :)

 24. 02. 2010 14:39 od Terezka0000
Terezka0000

jj toho si někdy časem pořídím

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*