Moje Zvíře.cz
4115 uživatelů, 3431 profilů zvířátek
Zpět na předchozí stránku

Jaké krmení je vhodné pro kočku

Každý chovatel ví, že je vhodné dávat domácímu mazlíčkovi kvalitní stravu, díky níž se u něj zamezí zdravotním problémům a docílí vyššího věk. Jaká strava je ale vhodná pro kočku? A co když má kočka vybíravý jazýček?

Kočka lovec

Patrně každý z vás ví, že kočka patří mezi masožravce. A také mezi výborné lovce, proto se většinou vydávají na lov, aby si jídelníček zpestřily nějakou tou myškou, ještěrkou, nebo dokonce ptákem. Lovení je pro ně především koníčkem – stačí, když vidí nějaký pohybující se objekt, a ony ihned zbystří a pokouší se danou věc ulovit. A pokud se jedná o věc poživatelnou, pak ji rády spořádají.

Kočičí granule

Při výběru granulí si musíte dávat pozor na kvalitu produktu. Nejlepší jsou granule premium, které bývají kontrolovány veterinární komorou. Výhodou u nich je, že máte jistotu ve věci kvality a že si můžete vybírat z různých typů krmiv podle věku kočky, jejího stavu (např. březí kočka, kastrovaná), zdravotních problémů (dietní granule, krmivo určené pro zlepšení chrupu) aj.

Ostatní granule jsou sice levnější, ale je u nich zapotřebí stravu doplnit např. o různé vitamíny a jiné látky, které ve složení granulí nenaleznete. Kromě složení je důležitá také stravitelnost granulí, která by měla být na obalu vyjádřena v procentech (doporučujeme stravitelnost vyšší než 80 %). Krmiva s touto hodnotou stravitelnosti jsou sice dražší, ale výhodou je u nich menší dávkování.

Největší výhodou granulí je jejich cena a také možnost déle je uchovávat. Nevýhodou u nich je, že je kočky nezvyklé žrát granule odmalička většinou odmítají. Při podávání granulí nezapomeňte vedle misky s krmivem dát i misku s vodou, případně můžete přímo granule zalít malým množstvím vody nebo vývaru.

Kočičí konzervy

U konzerv platí to samé jako u granulí: v závislosti na kvalitě se liší i cena konzerv. Lze vybírat z různých příchutí i dle toho, pro kočku jakého věku je konzerva určena nebo zda se jedná o kočku mající zažívací problémy apod. Zajímavé je, že jsou konzervy u koček mnohem oblíbenější než granule. Konzervy mají tu nevýhodu, že vydrží otevřené maximálně 1–2 dny. Po otevření je nutné dobře je uzavřít a uschovat v ledničce. Při podávání by měla mít strava pokojovou teplotu.

Čerstvá strava

Kočky milují čerstvou stravu, především vařené či dušené maso kuřecí, jehněčí, králičí, dokoncei zvěřinu nebo ryby. Doporučujeme vždy stravu tepelně zpracovat, neboť u syrového masa by se mohly do těla kočky dostat nežádoucí bakterie. Vhodné je také podávat některé vnitřnosti, např. srdce obsahující taurin, což je látka nutná pro zdravý zrak nebo srdíčko (lze zakoupit i v lékárnách jako vitamínový doplněk). Stravu obohacujte zeleninou a ovocem. Nevhodné jsou brambory, rýže nebo těstoviny, tedy látky obsahující škrob.

Další doporučení

Kočka – stejně jako ostatní domácí mazlíčci – by neměla být krmena jídlem určeným pro člověka. Důvod je jednoduchý: její trávicí ústrojí je odlišné od toho našeho, proto jí mohou některé látky obsažené v lidském jídle způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Mezi tyto látky patří především škrob a cukr.

Nezapomeňte na to, že kočky mají rády občasné změny v jídelníčku. Střídejte různé příchutě hotových krmiv – i to může kočce zpestřit jídelníček. Dávejte si ale pozor na velké změny, není např. vhodné vyměnit hotovou stravu (granule, konzervy) za čerstvou. Pokud kočka není na čerstvou stravu zvyklá, může jí tato změna přivodit zažívací potíže.

A doporučení na závěr: kočce nepodávejte kravské mléko. Obsahuje totiž laktózu, kterou kočky neumí trávit, a tak u nich vyvolává průjmy nebo zvracení. Jedná se sice o fakt, který bývá často připomínán, avšak mnoho chovatelů stále svým mazlíčkům v dobrém úmyslu kravské mléko stále podává.

A čím krmíte vy svou kočku? A co má vaše kočka nejraději? O své názory se s námi můžete podělit prostřednictvím komentáře…

Ohodnoť tento článek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Celkové hodnocení: 10   Hlasovalo: 2 uživatelé

Líbíl se ti článek? Sdílej ho s ostatními!

Vizitka autora

Redakce

Redakce 1 komentář / 110 článků Kraj: Praha

Zvířátka majitele: Uživatel nemá žádná zvířátka

Přidat do přátel Detail vizitky

Komentáře ke článku

 24. 10. 2012 21:01 od johana
johana

Moc hezký článek, hodně mě to poučilo a doufám že nejsem jediná. ;)

 20. 11. 2017 10:14 od Petra10
Petra10

nakupuju tuhle calibru https://www.zooo.cz/calibra-cat-ha-adult-chicken -2kg-P9601/ a číča je spokojená a má krásnou srst. ;)

 05. 03. 2019 21:14 od Karolina_Noviko
Karolina_Noviko

My jsme museli nechat kočku ze zdravotních důvodů vykastrovat a rovnou jsme si koupili krmení, které teď bude pro naši kočičku vhodné.

Přidat komentář

Chyba: Pro přidání komentáře se musíš přihlásit!
Přidat smajlika:

*1* *2* *3* *4* *5*
*6* *7* *8* *9* *10*
*11* *12* *13* *14* *15*